Meiltä kysytään usein, kuinka paljon yrityksen auton teippaus maksaa. Jotta tähän kysymykseen saadaan vastaus, täytyy ensin määrittää, minkälainen lopputuloksen halutaan olevan. Luettuasi tämän tekstin, tiedät tärkeimmät asiat, joiden perusteella autoteippauksen hinta muodostuu. Vaikka tässä tietysti täytyy vetää mutkia jonkin verran suoriksi ja käydä asioita läpi yleisellä tasolla, niin silti tämä toimii hyvänä pohjana teippauksen ulkonäköä ja teippausbudjettia mietittäessä. Käsitellään aihetta pakettiauton näkökulmasta, joka on yrityksen ajoneuvona huomattavasti yleisempi teippauskohde, mutta samat lainalaisuudet pätevät myös henkilöautoon.
Koko auton teippaus vai osittainen teippaus?
Tämä on luonnollisesti isoin päätös liittyen teippauksen ulkonäköön. Mitä suurempi osa ajoneuvosta teipataan, sen näyttävämpi lopputulos on. Kokonaan niin sanotusti “yliteipattu” ajoneuvo erottuu liikenteessä varmasti. Koko grafiikka suunnitellaan brändisi värein ja tekstein – juuri haluamallasi tyylillä. Tällöin voidaan pakettiauton kohdalla puhua todellakin näyttävästä liikkuvasta mainospinnasta, joka tavoittaa jatkuvasti potentiaalisia asiakkaita. Näyttävyydellä on tietysti kustannuksensa – tämä ei ole se edullisin vaihtoehto.
Toisessa ääripäässä on esimerkiksi pakettiauton kylkiin tai oviin sijoitetut pienehköt logot tai tekstit. Tällä ratkaisulla viestit kyllä ajoneuvon kuuluvan yrityksellesi ja tämäkin on monin verroin parempi vaihtoehto kuin ei teippausta ollenkaan. Mutta erottuminen ja huomion herättäminen on hankalaa ja ajoneuvo saattaa jäädä liikenteen vilinässä tai pysäköitynä ollessaan huomaamatta useimmilta potentiaalisilta silmäpareilta. Tähän ratkaisuun päädyttäessä kukkaron nyörejä ei tarvitse luonnollisestikaan venyttää äärimmilleen.

Mistä kaikesta teippauksen hinta koostuu?
Palataanpa tämän blogitekstin otsikkoon: mistä teippauksen hinta muodostuu? Jos jätetään visuaalinen suunnittelu laskujen ulkopuolelle, niin hinta koostuu hiukan yksinkertaistaen kahdesta tekijästä: käytettävästä tarrakalvosta sekä itse teippaustyöstä.
Tarrakalvon valinta
Jotta tulee valittua oikeantyyppinen tarrakalvo, täytyy tietää seuraavat asiat:
- Tuleeko teippi täysin tasaiselle pinnalle vai onko pinta muodoltaan esimerkiksi kaareva?
- Jos pinta ei ole täysin tasainen, niin onko matkalla mahdollisten kaarevuuksien lisäksi syvennyksiä tai muita jyrkkiä muodonvaihteluita?
- Täytyykö tarrakalvoa pystyä muotoilemaan syvennyksiin lämmittämällä sitä?
Ajoneuvoissa käytetään käytännössä kahta erilaista kalvotyyppiä: valukalvoa tai kalenteroitua kalvoa.
Valukalvo | Kalenteroitu kalvo |
Voidaan asentaa tasaisten pintojen lisäksi voimakkaasti kaareville pinnoille sekä syvennyksiin ja muihin jyrkkiä muodonvaihteluita sisältäville pinnoille | Voidaan asentaa tasaisille tai lievästi kaareville pinnoille |
Voidaan muotoilla syvennyksiin lämmön avulla | Ei voi muotoilla |
Ei kutistu ajan saatossa | Saattaa alkaa kutistumaan vuosien kuluttua esim. auringon lämmön vaikutuksesta |
Kalvolle voidaan tulostaa | Kalvolle voidaan tulostaa |
Kalliimpi kalvo | Edullisempi kalvo |
Yllä olevan taulukon perusteella voimme jo päätellä, että koko ajoneuvon yliteippauksessa tai vaikka koko kyljen korkuisessa teippauksessa on käytettävä arvokkaampaa valukalvoa. Sen sijaan ainoastaan kyljen tasaiselle osuudelle tulevaan teippaukseen käytetään kalenteroitua kalvoa. Pakettiauton konepeltiä teipattaessa kalvon valinta täytyy suorittaa täysin teipattavan auton mukaan: osassa malleista konepelti on hyvinkin kaareva ja toisissa taas lähes suora. Molemmille kalvotyypeille voidaan kuitenkin tulostaa haluttu grafiikka, joten visuaalisesti kalvon valinnalla ei ole merkitystä.
Teippaustyöhön pätee useimmiten pareton malli eli 80/20 -sääntö
Tasaisen (isonkin) pinnan teippaus on nopeaa työtä, koska tarrakalvoa ei tarvitse lämmittää eikä muotoilla. Teipattavan pinnan puhdistustyö täytyy toki tehdä erittäin huolellisesti myös tasaisille pinnoille, mutta sen jälkeen tarrakalvon asennus käy joutuisasti.
Työ hidastuu ja vaikeutuu merkittävästi, kun eteen tulee
- Syvennysten reunoja tai riittävän kaarevia pintoja, joihin kalvo pitää muotoilla lämmittämällä
- Oviaukkoja / tiivisteitä / liukuoven kiskoja / kahvoja / puskureita ym. paikkoja, joissa kalvoa pitää leikata ja muotoilla
- Esteitä, jotka pitää irrottaa teippauksen tieltä (kahvat, rekisterikilpi…)
80-90 prosenttia asennusajasta kuluu 10-20 prosenttia pinta-alasta edellä mainittuja hidasteita sisältäviin kohteisiin.
Henkilöautossa esimerkiksi ison konepellin teippaus on nopeahko homma, mutta pinta-alallisesti huomattavasti pienemmän keulan ja puskurin teippaukseen kuluu aikaa moninkertaisesti.
Vinkki!
Jos halutaan teipata pakettiautosta mahdollisimman iso ala mahdollisimman kustannustehokkaasti, niin teipataan ainoastaan ns. kylkipeilit eli ne syvennykset tulematta kuitenkaan teippauksella syvennyksestä ulos. Samoin takaovista voidaan teipata ainoastaan ikkunasyvennykset ja myös siellä ainoastaan tasaiset osuudet.
Kuten edellä olemme oppineet, näissä pärjätään edullisemmalla kalenteroidulla kalvolla ja teippaustyö on joutuisaa. Lopputulos on silti hieno!
Tässä alla kaksi esimerkkiä tällaisesta toteutuksesta:


Yhteenveto
Kokonaan yliteipattu auto on näyttävä ja huomiota herättävä, mutta siinä joudutaan käyttämään kalliimpaa valukalvoa ja teippaustyötä hidastavia kohtia on paljon.
Tasaisia pintoja sen sijaan teipataan edullisemmalla kalvolla ja teippaustyö on nopeaa. Ihan yhtä näyttävää lopputulosta ei kuitenkaan saavuteta tällä metodilla.
Niin niin, mutta mitä se sitten maksaa ihan euroissa? Hintahaitari on noin 300-4000 euroa ilman arvonlisäveroa, mutta suurimmassa osassa tapauksista hinta on 500-1500 euroa.
Lopulta kyse on siitä, mitä teippauksella halutaan saavuttaa ja minkälainen budjetti on käytettävissä.
Me suunnittelemme ja teippaamme mielellämme molempien kaltaisia kohteita ja kaikkea siltä väliltä.
Ota yhteyttä ja suunnitellaan sinulle erottuva mainosteippaus!